Fiskeben. Traditionelt, klassisk og elegant, men også moderne, vågalt og spennende.

Fiskeben er i våres øyne noe helt spesielt. Klassik fiskeben eller Chevron fiskeben i 45 eller 60 grader gjør virkelig noe med flaten. Det gjentagende mønsteret sprer seg utover gulv flaten og gir en spennende og beroligende effekt. Om man ønsker det traditionelt, klassisk og elegant med bord/ramme eller en bredere mer moderne, vågal og spennende utgave, er fiskeben et gulv som setter høy standard uavhengig. Vi føler at fiskebengulv virkelig opplever en rennesanse for tiden, og dette kan ha en sammenheng i at folk er mer og mer opptatt av gulv.

Vi skal i dette innlegget forklare litt de forskjellige løsningen vi har på fiskeben og hvilken type vi anbefaler til hvilket bruk.

Klassik fiskeben i heltre: Denne typen av heltre gulv kan vi absolutt anbefale. Da stavene er små i dimensjoner er det lite bevegelse som gir svært lite kuving og sprekkdannelser. Med standard bredde på 70mm er dette et gulv som vil gi klassiske og traditionelle assosiasjoner. Da det er not og fjær hvor halve er på venstre side og andre halve på høyere side, er det svært vanlig at disse kommer i bredder og lengder som gjør at man også kan legge det i firkantmønster.

Våres standard størrelser fra Mosaic er 16/21x70x350/420/490/560mm. Her vil man altså kunne legge fiskeben eller firkantmønster med samme gulvet. Heltre stavene kommer ubehandlet, høvlet, i skarpkant og skal slipes og behandles i etterkant. Dette gjør at man «enkelt» kan legge ramme/bord da eventuelle høydeforskjeller under innstallasjon blir slipt bort. Anbefaler å legge heltre uten undervarme, men tar man den i 16mm tykkelse skal det gå bra, men vil heller anbefale en lamellkonstruksjon i dette tilfellet. Mange eldre heltre fiskebensgulv brukte andre dimensjoner på bredden som standard. I noen tilfeller ønsker man kanskje å kopierer et gammelt fiskebensgulv som allerede ligger der. Eller at man må bytte halve det gamle fiskebensgulvet etter en vannlekasje. Da har vi muligheten til å spesiallaget dimensjoner som ikke ansees som standard per dags dato.

Her ser du litt under legging.

Fiskebensparkett i lamellkonstruksjon. Denne er det enda mindre bevegelse i da som vi på et tidligere innlegg har kun1/3 dels av bevegelsen til et heltreprodukt. Denne kommer i 10/14 mm tykkelse med 4 mm slipesjikt fra Garbelotto. Da dette er en lamellkonstrukjon kan denne legges flytende, men ikke 10mm, den må hellimes. Vi anbefaler alltid å helime gulv da dette gir den beste gulvopplevelsen. Denne kan også legges i firkantmønster da den også er produsert med samme dimmensjoner som heltre. Her er det også mulig å få bredere og lenger staver, alt ettersom ønsket.

Her ser du litt under legging av ramme/bord. Her er det også lagt inn sort wenge.

Her ser du etter sliping og pigmentering i en mørk farge.

Garbelotto leverer også prefabrikerte løsninger. Hva med fiskeben i sort høyglans:-)

Prefabrikert fiskebensgulv. Her er det mye å velge i da samtlige av våre produsenter har en eller annen form for prefabrikerte fiskebensløsninger. Her er det forskjellige dimensjoner avhengig av produsent. Her ser du to eksempler på Panaget sin prefabrikerte fiskebensparkett. 12x90x590. Den mørke er børstet, pigmentert i en mørk farge og lakkert. Børsteeffekten gir en lun følelse med mys tre struktur og den er dømatt i finishen.

Den andre er mer klassisk i utseende. Samme dimensjoner men nå, ubørstet med klassisk lakkert flate med halvblank finnish.

Som du ser fra bildene er de fleste prefabrikerte løsninger med fas. Da den er prefabrikerte og ikke skal slipes i etterkant er dette ønskelig da en eventuell høydeforskjell under produksjon forsvinner i fasen. For enhver produsent er det alltid rom for en ørliten høydeforskjell på prefabrikerte gulv. Ved et forskjært slepelys kan dette gi voldsomme utslag visuelt. Med fas er det unison skyggebrytning slik at det visuelt ser likt ut.

Panaget sin fiskeben i fargen Linen er også utrolig populær. Det hvitpigmenterte matte utrykket er virkelig lekkert og gir et lyst utrykk.

Fiskeben i Chevron er også tilgjengelig fra Panaget.  Her vil plankene være kappet i 45 grader og møtes som en spiss. Gi et strammere uttrykk. Utrolig lekkert. Her ser du med klassik lakkert utrykk

Her ser du med en hvitpigmentering

Om man ønsker en litt bredere fiskebensparkett som vi ser blir mer og mer populære kan man f.eks gå for Esco sin 15x175x700 fiskebensparkett. Her ser du smoked white fargen. Den brede planken vil gi et mer moderne utrykk. Esco sine gulv er hardvoksoljet som gir en god følelse av treverk.

Man kan også kombinere fallende lengder og fiskeben for en spennende effekt og naturlig rom inndeling.

Man kan også få fiskebensgulvet som har spesielle designelementer vedrørende overflatestruktur og utrykk. Esco har i sin serie Pelgrim fiskeben som skal se 100 år gammel ut. Den kommer med en spesialfugemasse som er nedsunket, med hakk og skadd bevel.

Her ser du smoked white heltre i 21x100x700

Fiskeben i klikk løsning for enkel innstallasjon har vi også. Vår Tyske produsent ter Hürne har klikk løsning på eik 12x162x1082 i forskjellige farger. Her ser du raw effekt lakkert.

Kort oppsummert er fiskeben en betegnelse på enten klassisk fransk mønster eller Chevron. Fiskebensverden har vokst seg stor med mange foskjellige løsninger på bredder, overflatebehandling og designelementer. Ta en titt på våres internett side, kom innom våres showroom eller send en mail så kan vi hjelpe deg med å få oppfylt drømmen om et fantastisk fiskebensgulv.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar