Gulvsliping: dyrere eller billigere enn å legge nytt?

Gulvsliping: dyrere eller billigere enn å legge nytt?

Da vi i tillegg til å selge gulv, driver vi i Kahlbom & Co Håndverkstjenester as som legger, sliper, overflatebehandler og vedlikeholder gulv. Vi utfører stort sett slipejobber ukentlig på store prosjekter, eneboliger og leiligheter. Når vi er ute på befaring vedrørende sliping får vi ofte spørsmålet. Sliping av gulv: Er det dyrere eller billigere enn å legge nytt?  Så vi tenkte lage et lite innlegg vedrørende dette spørsmålet.

 

Sliping av tregulv

Man kan slipe tregulv som går under betegnelsen heltre eller parkett. Dette forutsetter selvsagt at det ikke er slipt utallige ganger før. Heltre har mye å slipe på, men legges ofte selvbærende imellom tilfarere. Dog de har mye virke før man treffer not og fjær kan slike gulv miste sin selvbærende egenskap om de blir slipt for mye. Da sprekker de vanligvis i not og fjør. En reparasjon vil da være så å si umulig. Ved en innfelling må man slipe seg plant ned til samme tykkelse som gjorde at det sprakk.

Sliping av gulv: Er det dyrere eller billigere enn å legge nytt? Sliping av gulv

En god indikasjon på om det er slipt for mye er om man kan se synlig spikerslag i mellom planken. Man kan også fjerne list for å se hvor mye som er slipt tidligere, da man stort sett sliper med listverk på.

Parkett eller lamellkonstrukjson gulv som det også heter, kan være værre å få en indikasjon på om det er slipt for mye. For at et gulv skal få betegnelsen Parkett er et minste tillatt slipesjikt på 2.5 mm påkrevd. Er det ikke slipt tidligere kan et slikt gulv, om det ligger på et jevnt undergulv, slipes 2-4 ganger. Er det slipt tidligere, spesielt om det ligger på ujevnt underlag kan man risikerer at man sliper seg igjennom. En dyktig gulvsliper ser dette og vil nok ikke slipe om han risikerer dette, ikke utenom å ta forbehold ihvertfall.

Men tilbake til spørsmålet. Sliping av gulv: Er det dyrere eller billigere enn å legge nytt?

I mine øyne er svaret veldig enkelt, Nei det er ikke dyrere å slipe en å legge nytt. Tverrt imot kan man si at det er mye rimeligere å slipe, kontra å legge den billigste 3-stavs parketten. For å illustrerer dette vil vi sette opp et enkelt regnestykket. Her kan det jo være spesielle ting som gjør at prisen kan variere som natur overflatebehandling eller pigmentert, antall terskler, lange terskler, trapper, veldig mørke farger, luting, såpebehandling etc.

Vi kan, for enkelhetens skyld, forholde oss til den slipingen vi gjør mest av.
Slipe, pigmentere lyst, med lakk eller hardvoksolje som overflatebehandling.

Man må regne med å betale fra seriøse aktører på markedet rundt kr 400-700 per m2 veiledende for å slipe, pigmentere lyst og overflatebehandle. Vi tar 650 per m2. Her ligger mye av prisforskjellen på om man bruker pigmenteringsoljer og lakk/hardvoksolje av god kvalitet. Vi bruker anerkjente lakk olje produsenter som Saicos, Bona, Berger-seidele m.m .

I tillegg kommer rigg, drift og avfallshåndtering kr 2500-5500 og muligens et kjøretillegg om man må reise langt. Vi som håndtverkerer har også sett oss nødt til å ta betalt for parkering i oslo, om ikke det er tilgjengelig parkeringsmuligheter, men de fleste legger disse kostnadene under rigg og drift.

Så la oss forholde oss til en gjennomsnittsleilighet med 80m2 gulv med gul/brun trestavsparkett som skal slipes, pigmentenes lys og overflatebehandles med våres veiledende priser.

Slip, pigmentering lys og lakk/hardvoksolje = 750 x 80m2= kr 60000
Slip, pigmentering lys og olakk/hardvoksolje terskler = 450 per stk x 3 = kr 1350

Rigg og drift kr 4500

= ca 65850

Sliping av gulv: Er det dyrere eller billigere enn å legge nytt?

Så la oss nå se på hva det vil koste å kjøpe, legge og ferdigstille 80m2 gulvareal med den billigste 3 stavs hvitt matt lakkert parkett på internett. Vi må ta et forbehold. At man har håndverkere som skal gjøre jobben. Her er det jo stor prisforskjeller på markede men vi forholder oss til våre veiledende priser som er rimelig markedsregulert i henhold til konkurrenter.

En trestavsparkett har stort sett en pris fra kr 300-550 per m2. Man finner alltid en slik variant på salg.
Da googler vi mattlakkert 3-stavs eik og kom fram til en prisvinner. kr 349 nå kr 250 per m2. Dette er jo selvsagt latterlig billig selv for en tre stavs men bruker dette for eksempelets skyld.

Om man setter opp at nytt gulv skal kjøpes, legges og ferdigstilles ser et tilbud slik ut
Parkett= kr 250 per m2 x 84 (5%kapp) = kr 21000
Transport/henting av materialer eller ca kr 1500
Så må det gamle gulvet rives og avfallethåndteres = ca kr 20000
Legging flytende kr 450  inkludert parkettunderlag x 80 = kr 36000
Rigg og drift kr 6500
Listing ink hvit ferdigmalt list 15×58 pdf list glattkant = kr 250 x ca 70 = kr 17500

kr 89750

Her er det selvsagt noen poster man kan droppe. Riving og avfallshåndtering, der man som privatperson kan levere gratis på avfallsdeponi. Men det krever jo at man har en bil som man ikke er redd for å skitne til. Terkler bør jo også slipes og pigmenteres likt gulvfargen så dette er også en kostnad som tilkommer om man er nøye med detaljene.

Man kan de og remontere gamle lister som i de fleste tilfeller går bra. Man kan jo gjøre legge jobben selv. Da vil det jo i utgangspunktet ikke koste mer en kr 21000 avhengig om man har verktøy til jobben. Eneste utfordringen her er at om man skal drive med bråkete arbeid, må man jo gjøre dette i arbeidstiden stort sett i samtlige borettslag i oslo. Tjener man mere per time enn en håndverker vil det jo lønne seg å jobbe kontra å gjøre jobben selv. I tillegg er jo faktisk det å være håndverker et yrke, så resultatet blir vanligvis deretter om ikke fagfolk gjør jobben. Dette gjelder selvsagt også vedrørende å slipe gulvet selv, men her fraråder jeg på det sterkeste ufaglærte å prøve seg. De fleste som har gjort det gjør det aldri igjen for å si det sånn.

Alle de oppgitte priser er selvsagt ink mva, og jeg vil også benytte anledningen til å fraråde folk til å benytte seg av svart arbeid. Ved bruk av svart arbeid mister man reklamasjonsrett om noe skulle skjære seg, og da kan det bli fryktelig dyrt da jobben må gjøres om. I tillegg vil svart arbeid undergrave markeds prisene og gjøre det vanskelig for dyktige fagfolk som følger regelverket med å lykkes.

Så kort oppsummert er det billigere å slipe en å legge nytt. Regnestykket blir jo noe helt annet om man har klassisk skarpkant heltre stavparkett, fiskeben, firkantmøsnter, mosaikk parkett eller bred 1 stav gulv. Da ser man på at det er 3-4 ganger så billig å slipe. Har man et gammelt og erverdig gulv er jo ingenting bedre en å puste nytt liv i det.

Sliping av gulv: Er det dyrere eller billigere enn å legge nytt?

Sliping av gulv: Er det dyrere eller billigere enn å legge nytt?

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar