Heltre fiskeben eik 16x70x420 i et fantastisk townhouse i oslo.

Her ser dere et fantastisk gulv. Ingenting slå det klassiske, elegante og tidløse utseende til et heltre fiskebensgulv.

Et slikt gulv krever dog sin plass og her passet det rett inn. Som overfaltebehandling ble det valg hardvoksolje naturell, da dette gir det mest klassiske utrykket og gir et fint spill.

Gulvet blir hellimt da alt som er av heltre må enten skrus, spikres eller hellimes. Tradisjonelt ble slike gulv spikret, men dette vil over tid gi kneppelyder da krymp og svell gir spikeren litt rom. Da er helliming et mye bedre alternativ da man ikke har noe ulyder over tid.

Gulvet ble lagt i tre rom. To soverom i 2 etg, og stue i 1 etg. I 1 etg ble det laget en ramme/bord, men dette ble valgt bort i 2 etg da disse skal brukse som soverom og skap/senger vil bryte rammen/bord. Det vil også sette en litt høyere standar i stuen og på denne måten skille mellom finstue og soverommene.

Måten vi gjør det er å finne rommets naturilge midtpunkt/senter. Her etableres startlinjen. Deretter legger vi oss ut mot vegger til vi ikke kan legge inn hele lengder lenger. Deretter måles ramme/bården opp der det skal være, kappes til og legges til slutt. Etter at gulvene er lagt blir de slipt, sparklet og overflatebehandlet. Dette kan man se på som det viktigste leddet i prosessen da sliping og overfaltebehandling av slike gulv er krevende og ikke for nybegynneret. Våres gulvsliper Morten Bergstrøm har god fartstid i bransjen, har finessen og leverer altid et feilfritt resultat. Her skal det også inne en peisplate i glass. Her har vi forberett undergulvet å være 9 mm lavere der den skal legges ned slik at peisplaten og gulvet flukter.

På denne jobben hadde vi også med oss Dinah som har begynt å jobbe for oss deltid. Om du har fulgt bloggen en stund har vi i et tidligere blogginlegg oppfordret damene til å begi seg inn på våres yrkesfelt. Hun viste seg lærevillig, flink og hadde sans for detaljer. Da det er datteren til John Eirik Paalerud gjør jo også litt til at hun har det i blodet, men uavhengig var hu flink. Til alle som er engstelige for mangel på verneutstyr, vil jeg påpeke at all skjæring blir gjort etter at «teppet» er lagt, slik at hørselvern, vernebriller kommer på banen først når vi er pågang med dette. Som lærling vil dette være noe som hun får være med på ved en senere anledning da dette krever litt mer kunskap og ferdigheter.

Har også lagt med et bildet av målerinstrumetet vi bruker under leggeprosjekter. Det er viktig at det ikke er for tørt eller for fuktig inneklima.  Problemet i Norge er at inneklimaet er svært varierende sesongmessig. På vinter ser vi at det ofte blir for tørt, på sommer ser vi ofte at det blir for fuktig. Spesielt i totalrenoveringsprosesser der sparkling og maling blir foretatt og øker den relative luftfuktigheten er det viktig at arealet der gulvet skal ligge får avklimatisert seg før man begynner. Her er luftfuktigheten høy, men man må først opp i en 55-60% rf før man må gjøre tilltak. I andre enden av skalaen bør det ikke legges om det er under 35% rf. Skal også sies at en slik rf måling må ses på i sammenheng med temperatur

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar