Firkantmønster gulv stavgulv

Infletting av firkantmønster, sliping, pigmentering og overflatebehandling.

Her ser du et prosjekt der det var et eksisterende firkantmøsntergulv i eik 16x60x300. Dette vill kunden beholde, samt at vi flettet oss inn og fortsatte dette videre på kjøkkenet og gangen uten terskler. Gang og kjøkkenet hadde 3-stavs eike gulv og på kjøkkenet var det limolium. Det ble fjerne en vegg inn til kjøkkenet slik at stue og kjøkken ble et stort rom. Hun ville også ha et mer moderne preg og lysne det gule eike gulvet

Etter at linoleum og trestavs parketten ble fjernet, måtte undergulvet i massiv furu preppes. Her ble det grovslipt slik at ujevnheter ble fjernet, og for å få vedhefte til helliming. I tillegg måtte vi fjerne et par firkanter på det gamle.

Da det eksisterende eikegulvet hadde ukurante dimensjoner i henhold til standar, måtte vi spesial tilpasse stavene til 16x60x300. I tillegg til å spesialtilpasse dimensjonene, fikk vi også sendt noen bilder ned til produsenten Mosaic slik at sorteringen ble lik. Dette gulvet hadde svært lite kvist men mye ytved. Dette er ikke så vanlig sortering i dag, da man helst på slike firkantmønster gulv vil ha gulvene frie for ytved og kvist

Etter at undergulvet var preppet og parketten på plass, var det bare å begynne helliming av det nye eike gulvet. Det er alltid litt risiko involvert i å flette seg inn på et gammelt eike gulv. Hovedproblematikken er fargeavvik mellom nytt og gammelt. Bunnfargen i eika vil være forskjellig avhengig av geografiske forhold, vekstforhold, vekst lende, jormonn etc. Det kan være stor og drastisk forskjell på farge fra Norsk til Fransk til Amerikansk til tsjekkisk eik. Her er det kun erfaring som kan gi deg en pekepinne og utifra fargen på det eksisterende gulvet var vi temmelig sikker på at det ville gå bra. Mange av dere vil sikkert tenke at å pigmentere gulvet vil utjevne fargeforskjeller, men det kan bli like drastisk fargeforskjell da fargen ikke er dekkende men samspiller med bunnfargen i eika.

Da det var to skjøtepunk var det bare å ha tunga rett i munnen slik at man fikk kontakt på begge inngangene som skulle flettes inn. Det krever sitt av gulvlegger da det gamle gulvet hadde en del sprekkdannelser og avvik grunnet dårlig legging. På et slikt firkantmønster er presisjon under legging alfa omega for at det skal ligge tett og fint. Med litt kompansering og justering gikk det strålende.

Etter at gulvet var lagt ble det slipt, pigmentert og matt lakkert med produkter fra Saicos. Da det var mye sprekkdannelse i det gamle gulvet som også var spikret, ble det valgt å ikke sparkle det gamle gulvet og heller ikke det nye, for at det estetisk skulle se mest mulig likt ut. Da treverk er hygroskopisk vil disse sprekkene bli større og mindre avhengig av den relative luftfuktigheten inne. Om det er mye og store sprekkdannelser vil kun sparkel løsne over tid grunnet denne bevegelsen, å bli dratt inn i støvsuger under rengjøring. Litt av sjarmen til slike gamle heltre gulv er jo nettop at treverket lever og sprekkdannelser kommer å går i henhold til den relative luftfuktigheten inne.

Som dere ser ble det full match på både sortering og farge, og det er helt umulig å se hvor det nye starte og det gammle slutter:-)

Ble utrolig fint.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar