Rehabilitere gamle gulv.

Rehabilitere gamle gulv.

Dette er et veldig morsomt og interessant prosjekt. De som overtok denne leiligheten fjernet et tre-stavs gulv. Under fant de et gammelt firkant mønster gulv i eik, originalt, trolig fra byggeåret. Et drømme funn. Problemet var at det manglet et stort felt i stuen, samt noe felt i gangen. Der hvor kjøkkenet skulle være var det ingenting. De lurte på om det var mulig å rehabilitere dette gamle gulvet, og felle inn likt gulv der det manglet. Utfordringene her var mange.

Utfordringer:

Det var staver i ugunstige dimensjoner i henhold til hva som er standard nå. Da det også var svært gammelt var det mye sprekkdannelse, og vanskelig å se hva dimensjonene egentlig var. Det nærmeste vi kom når vi målte var 58×348. Min omgående anbefaling var å bytte hele gulvet. Begrunnelsen min er at å spesialproduserer opp stavene vil være veldig dyrt. Det er også store sjanser for at grunntonen i eika vil være forskjellige. Dette vil gi forskjell i farge nyansen der hvor det nye møter det gamle. Det nye vil også naturligvis ligge tettere. Sprekkdannelsen på det gamle var så omfattende at å sparkle dette var ikke en mulighet. Alt dette tatt i betraktning vil ikke prisforskjell om alt byttes, kontra felle inn og rehabilitere bli stor. Bare masse forbehold om fare for avvik i farge nyanser og utrykk.

Men kunden hadde forelsket seg i det eksisterende gulvet, og lurte på om det var noen andre alternativer som kunne gjøres hvor de kunne slipe og beholde det eksisterende. Vi gikk i tenkeboksen og kom fram til å ha et helt annet mønster gulv på feltet i stuen som manglet gulv, og legge tradisjonell stav parkett på kjøkkenet ville være løsningen.  Mulige avvik i farge nyanser kunne forkomme, men da mønsteret var så annerledes en det eksiterende ville ikke farge forskjellen oppfattes på samme måte om den tilkom.

Løsningen:

Vi ble enig om å legge stav parkett på kjøkken fra Garbelotto i 14x70x800-1900 og Hexagram mønster fra Mosaic på feltet i stuen. Deretter skulle gulvene slipes og pigmenteres i en antikk mørk farge. Da det også som hør og bør, var et visst tidspress, da kjøkken skulle installeres og malerarbeid utføres, la vi kjøkken gulvet først som ble slipt og pigmentert. En måned senere la vi hexagon gulvet i stuen. En del av det eksisterende gulvet måtte opp for å gjøre plass til Hexagon gulvet. Disse ble møysommelig tatt opp og brukt som erstatnings bord på felt som manglet i gangen.

Resultatet ble utrolig bra og autentisk.

 

Utgangspunktet

Vi begynner på kjøkkenet

Forarbeidet med avretting var bra, og det nye flukter med det gamle.

Vi tverr legger mot det gamle slik at det blir en naturlig overgang.

God progresjon

Ferdig lagt.

Fargeprøver etableres.

Farge valgt og gulvet pigmenteres.

For en nydelig og autentisk farve.

startlinje på Hexagon gulvet etableres.

Ramme bord til kappes.

Ramme bord installeres.

Installasjon er ferdig

innfelling rundt et skap som så dagens lys igjen etter riving.

Innfelling i gangen ferdig.

Sliping er godt igang.

 

Begynner å ta form

Ikke en lett slipe jobb, med mye høydeforskjeller

Gammel overflatebehandling kladder godt.

Pigmentering.

For et resultat!

,

Noe farge avvik, men mønsteret forandringen spiser den opp.

Møbler er på plass.

fra et hull, til et smykke.

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar