Lyst og delikat.

Mafi lærk. Lutet, hvitoljet og såpebehandlet

Lerk  er en gruppe trær i furu familien. Denne slekten består av ca. 10–14 arter bartrær, og vokser i tempererte strøk på den nordlige halvkule. Gir et utrolig lyst og delikat utrykk med lut og hvit olje. Gulvet blir levert prefabrikkert fra produsent og eneste vi skal gjøre etter installasjon er å påføre en olje fra Mafi. Deretter vil vasking med grønnsåpe fra Mafi med litt hvit pigmenter holde gulvene rene og pene.

Mange er skeptiske til en slik såpe behandling, men vi ser at det er en utrolig bra overflatebehandling på tregulv. Som jeg pleier å si, har alle de forskjellige overflatebehandlingen man kan benytte seg av på tregulv fordeler og en ulemper. Kort fortalt er det i hovedtrekk 3 typer overflatebehandlinger. Lakk, hardvoksolje, og såpe behandling.

Fordeler og ulemper

Lakk er i utgangpunktet et tynt lag med plast (polyuretan/urethan). Det er svært slitesterkt mot kjemisk og mekanisk slitasje, og ligger som en diffusjonstett hinne over gulvet. Her vil ulempen være at det er svært lite man kan gjøre for å lokalt utbedre slitasje. Etter 15-25 år må alt ryddes ut og slipes om for å få det fint med nytt slitasje sjikt.

Hardvoksolje er kjemisk sett det samme som lakk bortsett fra at polyuretan er byttet ut med hardvoks. En slik hardvoksolje vil forringes hurtigere, men man kan lokalt utbedre med reoljing og hele arealet må reoljes med jevne intervaller (fra 2,5-5 år). Dette vil gi et gulv som i utgangspunktet ikke behøver omslipe ved korrekt vedlikehold og reoljings intervaller. Ved reoljing behøver man ikke rydde ut all møblement, da hardvoksoljen slites bort i trafikkerte områder. Da dette også er en diffusjonstett overflatebehandling skal det vaskes med minimalt med vann.

Såpe behandling

Her fungerer såpen som en smuss felle, hvor skitt og møkk fester seg i såpen og fjernes ved vask. Deretter påføres ny såpe. Dette er en diffusjonsåpen overflatebehandling i motsetning til lakk og hardvoksolje. Her er det vaskingen som frisker opp gulvet, og det skal vaskes med mye vann og såpe. Dette vil gi et bedre inneklima da man får økt den relative luftfuktigheten. Såpe er også anti bakteriell. Her står bio-kompatibilitet i fokus. Men egenskapen som gjør det best egnet på et mykt virke som lærk er treets fiber minne. Kort fortalt vil trykkskader og hakk, som lett kommer på myke tresorter, reparere seg selv om man får tilført nokk vann. Fibrene i treet vil reise seg til sin originale form. Såpe behandling vi også gi et varmere gulv å gå på, med en ekte tre følelse.

 

Legging

Gulvet legges hellimt, terskelfritt fra gang/stue/kjøkke/soverom og walk-inn garderobe. Her stod vi også for listingen, hvorpå hele gulvet oljes. Etter 14 dager kan gulvet vaskes med Mafi såpe.

Gulvet ble lagt i samarbeid med Treverk As

Ble utrolig fint.

 

 

 

Starlinje etableres

God progresjon

Vi kommer oss inn på soverommet og walk-inn garderobe.

Gulvet holdes på plass under liming ved spesial stropper

Nice!

Oljing kan begynne

Lyst og delikat!

Kunden og møbler har kommet på plass.