Generasjons gulv

Fiskeben i heltre eik.

I dagens kast og bruk samfunn, blir et produkts levetid mindre og mindre. Pris er blitt viktigere en holdbarhet, og effektivitet er byttet ut med kvalitet. Det skal koste lite og stå raskt ferdig. Dette gjør at man fort kan sparer seg til fant. Ved å velge kvalitet vil man se at det vil spare seg i det lange løp. Når gulvet lett kan ligge i flere hundre år, er dette grunnen til at vi kaller slike gulv for generasjons gulv.

Kort fortalt er gjennomsnittlige igjen-sliping intervaller fra 15-25 år på et tregulv. Her, om gulv sliper er dyktig, vil han fjerne overflatebehandling, og gå minst mulig ned i trevirket. Stort sett er en negl tykkelse ned i virket nokk for å kunne overflatebehandle på nytt. På slike heltre gulv er det ca 10mm før man treffer not å fjør. Dette vil gi, ved normal igjen-sliping, en levetid på  200 år eller mer. I tillegg vil et hel tregulv føles utrolig stabilt, massivt og ekte. Grunnen til det, er først og fremst at slike heltre gulv må festes ned til under gulvet og ikke kan legges flytende slik parkett normalt sett legges. Men det er noe mer som er vanskelig å sette fingeren på. Kanskje en følelse av tradisjon og ekte håndverk.

Legge prosessen.

Her skulle samtlige rom få nytt gulv. Det ble valgt fiskeben i stuen, gang og på det ene soverommet. En mellomgang inn til kontor og soverom fikk heltre eik i fallende lengder. Dette gjør at den «røde tråden» i gulv designet opprettholdes og man får et helhetlig og gjennomført utrykk. Vi valgte og skifte retningen på fiskebens gulvet i gangen som møter stuen. Her tverlegger vi noen bord for å markerer skille. Deretter slipes og overflatebehandler vi. Her ble det valgt en utrolig fin mørkebrun farge.

Så er det bare å nyte resultatet og hygge seg med tanken på at, om alt går som det bør, vil barne-føtter i  mange generasjoner trave rundt på gulvet.

 

Startlinje etableres i stuen. Her ser du også retnings-skifte i gangen

Startlinje soverom

God progresjon i stuen.

God progresjon i gangen

Litt pirkearbeid rundt peisen.

Overgang mellom gangen og stue ferdig.

Siste bitene på plass i stuen.

Startlinje soverom etableres.

Startlinje fallende lengder

Gang ferdig

Klar for til kapping langs vegger soverom.

 

Mellomgang og soverom møtes.

Straks ferdig

Soverom ferdig

mellomgang, kontor og soverom ferdig

Klar for sliping

 

 

Fargeprøver er lagt opp.

Ferdig slipt

Vannpopping gjøres for å få et finerer resultat og sterkere innfarging.

klar for pigmentering.

 

Påføring langs kanter først.

Deretter poleres gulvene inn med pigmentering olje.

For en farge!

 

Feilfritt

Så har kunden kommet på plass.